Nobelmuseet

När Alfred Nobel köpte AB Bofors Gullspång fick han en herrgård ”på köpet”. Det var Björkborns herrgård där han sedan gärna var under några av hans sista år. Bland de första han gjorde var att bygga upp ett laboratorium en bit från gården. Där provade han sig fram med olika krutblandningar och hade även fokus på att testa fram konstgjort gummi av bra kvalité.

Genom att gården och laboratoriet nu är museum får besökarna en bra återblick på hur Alfred Nobel levde och experimenterade. Laboratoriet har fokus på just hans experiment medan herrgården har utställningar som har ett betydligt mer fokus på själva personen.

I laboratoriet finns ett flertal detaljer kvar sedan hans liv och man kan även läsa om både dynamiten och hur hans företag växte fram. En del av laboratoriet bjuder även på kunskap om det sedan införda Nobelpriset.

På herrgården har en rekonstruktion genomförts gällande inredningen så att det ska se vara så realistiskt som möjligt utifrån hur det såg ut när Alfred levde på herrgården. En mindre utställning finns även om Ragnar Sohlman. Det var en kemist som jobbade åt Alfred under hans sista dagar och som sedan fick uppdraget att uppfylla Alfreds önskemål om vad som skulle hända efter att han lämnat jordelivet.

För de som inte nöjer sig med att gå och titta på egen hand är en guidad visning en rekommendation. Dessa finns i två olika varianter. Den ena är en klassisk guidad visning som genomförs på fredagar och söndagar vid tre tillfällen på svenska och två gånger på engelska.

Den andra guidningen skapar en mer visuell upplevelse. Det är nämligen en dramatiserad guidning med stora inslag av teater. Visserligen kan man inte stoppa guidningen med spontana frågor men många upplever denna guidning som betydligt mer spännande och rolig att följa än klassisk guidning. Inte minst om man annars inte har ett enormt stort intresse för just Alfred Nobel – vilket barn sällan har.

Entrépriset är valbart på antingen 100kr (ingår vanlig guidning) eller 120kr (ingår dramatiserad guidning). Barn (upp till och med nio år) har gratis entré.

Läs mer om museet på den tydliga webadressen nobelmuseetikarlskoga.se. En adress som både visar vad det för museum och var det ligger. Inte helt oväntat val då många förknippar Nobelmuseet med det stora museum som finns i Stockholm med inriktning mot själva Nobelpriset samt de pristagare som varit genom åren. Nobelmuseet i Karlskoga har däremot ett tydligare fokus på personen bakom priset och de experiment som gjorde att han fick en sådan rikedom att Nobelpriset kunde instiftas.