Granbergsdals Hytta

Granbergsdals Hytta byggdes 1642 för att framställa tackjärn vilket även hyttan användes till ända fram till 1925. Den är idag mycket välbevarad mycket tack vare Granbergsdals byalag som lägger ner tid på att värna om det historiska inslaget i staden.

Även om det är möjligt att kontakta byalaget för att komma in i hyttan även vintertid så är det verkligen på sommaren som aktiviteterna kring hyttan lever upp. Under säsongen, som sträcker sig mellan i mitten av juni till mitten av augusti, är det många som kommer hit för att lära sig mer om industrialiseringens första dagar eller bara för att umgås och fika i en trevlig miljö. Bland annat kan man gå i Naturparken där man även kan lära sig en del om naturlivet omkring hyttan. Hyttan är sommartid öppen mellan 14 och 18.

Självklart finns det fika att köpa i kaffestugan. Utbudet är glass, smörgåsar och våfflor. Men glöm inte kontanterna hemma för än så länge tar de inte betalt med kort.

En rad olika evenemang

Under sommaren anordnar även byalaget olika evenemang på området där höjdpunkten enligt många är Hyttdagen. Då kommer ett flertal ”gästknallar” som passar in i stilen med området samtidigt som man kan åka häst och vagn, baka eget bröd eller titta på uppvisning i agility. Vad som erbjuds varierar något år från år men oavsett bjuds det på en trevlig familjedag då alla i familjen hittar något att roas av.

Några av sommarkvällarna är det även loppis samt auktioner. De som har stort intresse för historian kring hyttan rekommenderas att komma hit de kvällar som historiskt insatta personer bjuder på tillbakablickar på olika delar av hyttans historia.

Andra uppskattar än mer pubkvällarna. En trevlig kväll där alla tar med sig något eget att grilla och byalaget ser till att grillarna är klara framåt 20 och att någon musiker spelar levande musik en bit in på sommarnatten.